Sain kesäkuussa arvosteltavakseni NOOX XCIO bluetooth kuulokkeet. Olin vastikään ostanut pitkästä aikaa itselleni vähän paremman puhelimen ja miettinyt langattomien kuulokkeiden hommaamista sen kylkeen koska olen paljon liikkeessä ja kuuntelen musiikkia jatkuvasti. Arvosteluni kirjoitan tavallisen loppukäyttäjän näkökulmasta; en ole itsekään mikään hifiharrastaja joten esimerkiksi syväluotaavaa äänenlaatuarvostelua en varsinaisesti osaa tehdä. Kuulokkeet yllättivät minut monelta osin positiivisissa merkeissä enkä näitä kuukauden käyttäneenä uskoisi että hinta on niin edullinen. Jaoin arvostelun muutamaan osioon + yksinkertaiseen +/­ listaan lopussa.

Soundi

Kuulokkeiden virallisia speksejä (taajusvaste yms.) ei ole julkaistu mutta sanoisin että se on suurinpiirtein samaa luokkaa Kossin prodj100­kuulokkeiden kanssa joita itse käytän DJ­hommissa. Äänenlaadussa ei juurikaan ole valittamista: Eihän nämä mitkään hifikuulokkeet ole mutta eipä niin ole tarkoituskaan. Soundi on tasainen ja bassontoisto erittäin kiitettävä, joskus alapäät jopa tuntuvan jopa liiankin muhkeilta. Kuuntelen musiikkia erittäin laajalta skaalalta, aina klassisesta drum & bassiin enkä ole vielä löytänyt mitään osa­aluetta missä kuulokkeet suoriutuisivat erityisen huonosti. Maksimivolyymi on myös yllättävän kova, harvoin ovat korvat kestäneet kuunnella täysillä vaikka yleensä kuuntelen musiikkia erittäin kovilla volyymeillä. Kuulokkeet eivät ole sulkevaa mallia joten kannattaa ottaa kuunnellessa huomioon että vierustoverikin kuulee melko selvästi muusiikkisi!

Tuntuma ja ulkonäkö

Pehmeät kuuloke­ ja päätyynyt nahkapinnalla tekevät kuulokkeista erittäin miellyttävät päässä; 5 tunnin bussimatkakin meni helposti ilman että esimerkiksi korvalehdet olisivat kipeytyneet. Eräässä toisessa arvostelussa sanottiin että kuulokkeet voisivat olla kireämmät mutta itselleni nämä ovat juuri sopivat: Kuulokkeet pysyvät hyvin päässä eivätkä ne kuitenkaan kivistä päätä tai korvia (minulla kuitenkin on suht iso pää joten en tiedä kuinka nämä käyttäytyisivät pienipäisemmän kanssa). Kuulokeosat kääntyvät joka suuntaan joten oikea tuntuma löytyy varmasti jokaiselle. Kaikki kontrollinapit löytyvät oikealta puolelta, yhdellä sivulla volyymi ja toisella toistonapit, nämäkin ovat järkevästi sijoitettu ja opin muistamaan kunkin napin sijainnin melko lyhyessä ajassa.

Kuulokkeet ovat designiltään mukavan simppelit: Mustaa pienillä kromiyksityiskohdilla. Ne eivät ole turhan futuristisen näköiset ja pidän kuulokeosien suorakaidemuotoilusta. Ne ovat kuitenkin suht suurikokoiset eritysesti edestäpäin tarkasteltuna (ks. kuva) sillä nivelosa vaatii malko paljon tilaa. Tämä on ainut huono puoli itselleni kun olen tottunut liikenteessä ollessani AKGn K 430 minikuulokkeisiin jotka ovat erittäin kompaktin kokoiset. Kuulokkeet taittuvat suht järkevästi kasaan mutta suosittelen hankkimaan vielä jonkinnäköisen suojapussin tai ­kotelon jos näitä meinaa laukussa säilöä.

Latenssia latenssia

Suurin ongelma kuulokkeiden kanssa on itse bluetoothin kanssa. Itse yhdistäminen iPhoneen onnistuu erittäin vaivatta muutamissa sekunneissa ja puhelimen kanssa käytettäessä ongelmia harvemmin ilmenee. Silloin tällöin erityisesti liikkeellä oltaessa ääni pätkii hieman mutta 95% prosenttia ajasta kaikki toimii niinkuin pitää.

Ongelmat ilmenevät tietokoneella. Itselläni on pari vuotta vanha MacBook Pro, ja niinkuin puhelimenkin kanssa, itse yhdistäminen onnistuu vaivatta suurimman osan ajasta koska kuulokkeet tukevat yhtäaikaisia pariliitoksia useamman laitteen kanssa. Silloin tällöin kuitenkin kuulokkeita saa sammutella yms. sekä yhdistää useampaan kertaan saadakseni ääntä kuulumaan. Sitten suurimpaan ongelmaan, latenssiin: Itse musiikkia kuunnellessa noin puolen sekunnin latenssi ei sinänsä haittaa mitään mutta videoissa se muodostuu melko isoksi tekijäksi. Useimmissa vähänkään kehittyneemmissä videoplayereissä (esim. VLC ja MPlayerX) tämän ongelman saa kuitenkin kierrettyä suht vaivattomasti muuttamalla audio delayta sopivaksi. Kuitenkin monet muut palvelut, esim. Netflix jää kuitenkin käyttämättä näiden kuulokkeiden kanssa (pikaisen googletuksen tuloksena en löytänyt tähän ratkaisua). Kuulokkeissahan on kuitenkin myös normaali 3,5mm plugipaikka joten halutessaan kuulokkeet voi liittää koneeseen tätä kautta.

DJ­käytössä latenssi osoittautui mahdottomaksi ongelmaksi, tähän en löytänyt bluetoothin kanssa mitään järkevää ratkaisua joka oli sinänsä suuri pettymys koska ajatus langattomista deejiikulokkeista olisi erittäin houkutteleva, johto kun on monissa tapauksissa tiellä ja rajoittaa liikkumista. Kuulokkeet sinänsä soveltuvat ergonomialtaan ja soundiltaan tähän tarkoitukseen jolloin normaali kuulokeliitäntä on kätevä. Suosittelen kuitenkin ostamaan pidemmän, ehkä kierretyn johdon koska kuulokkeiden mukana toimitettu johto on melko lyhyt.

Bottom line:

+Äänenlaatu, tässä hintaluokassa en olisi uskonut saavani näin hyvää soundia +Yhteentoimivuus puhelimen kanssa
+Ulkonäkö, simppeli ja tyylikäs
+Tuntuma päässä, pehmeät tyynyt ja nahka tekevät käytöstä erittäin mukavan
­

-Latenssi esimerkiksi videoita katsellessa
-Tietokoneen kanssa yhdistäessä silloin tällöin ongelmia
-Hieman liian suuri koko leveyssuunnassa
-Hands­free, kuulokkeiden mikrofoni on erityisesti liikkessä oltaessa melko heikko, usein joudun vaihtamaan puhelimen kaiuttimeeen ja mikrofoniin koska puhelimen toisessa päässä oleva henkilö ei kuule puhettani
-Kaiken kaikkiaan kuulokkeet palvelevat minun käyttötarkoitustani erinomaisesti, erityisesti puhelimen kanssa ne ovat erittäin oiva pari.

Testijutun kirjoitti: Ville Mäkeläinen

NOOX XCIO bluetooth -kuulokkeet löytyvät myynnistä esimeriksi täältä

(Toim. Huom. Hilavitkutin.com on samaa mediakonsernia Superkauppa.fi -verkkokaupan kanssa)

Edellinen artikkeliMystical Fire – lisää värejä nuotiosta
Seuraava artikkeliUnroll.me on kuin sähköpostisi sihteeri