Uskotko sinä onnettareen, onnenkaluihin tai onnea tuoviin rituaaleihin, uskomuksiin?

Entä epäonnea tuoviin uskomuksiin? Useat toivovat onnettaren eli sattuman ja onnen jumalattaren suosivan erilaisissa peleissä ja arvonnoissa. Onnenkalut ovat ehkä yllättävänkin suuressa käytössä ja suosiossa. Varmaan jokainen meistä haluaisi olla onnekkaampi kuin on ja jotkut vaikuttavat olevan onnekkaampia kuin toiset. On myös niitä, jotka tuntuvat olevan varsinaisia Hannu Hanhia.

Suosittuja, käytössä olevia onnenkaluja ja onnea tuovia esineitä ovat muun muassa jäniksenkäpälä, noppa, tietty seteli tai kolikko, kaulakoru tai rannekoru. Harvinaisempi on varmaankin neliapila, koska sitä on suhteellisen vaikea löytää. Toinen harvinaisempi on ehkä hevosenkenkä, koska sitä on kokonsa vuoksi hankala kuljettaa mukana. Eri urheilulajien pelaajilla on usein tiettyjä rituaaleja ennen pelejä tai heillä on tietty vaatekappale onnen tuojana ja kyseinen vaate on pakko pukea päälle jokaiseen peliin. Useilla ihmisillä saattaa olla erilaisia rituaaleja, jotka he tekevät esimerkiksi ennen työhaastattelua, treffejä tai tärkeää puhetta. Yleisiä epäonnea tuovia uskomuksia ovat muun muassa mustan kissan kadunylitys, kulkeminen tikapuiden alta, peilin särkyminen ja numero kolmetoista. Perjantai 13. on yleisesti huonon onnen päivä. Uskomukset sekä onnen että epäonnen suhteen vaihtelevat jonkin verran eri maiden välillä.

Erilaisten rahapelien pelaamiseen liittyy myös uskomuksia ja rituaaleja, joita jotkut tekevät ennen pelaamisen aloittamista ja käytössä ovat tietyt onnennumerot. Tämä pätee myös online-pelaamiseen internetissä esimerkiksi Betsson kasinolla. Tietyn rituaalin suorittaminen ennen jokaista peliä on todettu auttavan onnetarta suosimaan ja sen jälkeen tätä rituaalia toistetaan myös jatkossa. Online-pelaamisen myötä on tullut mahdolliseksi pelaaminen 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Tehdyn tutkimuksen mukaan todetaan, että pelaaminen tiettynä vuodenaikana, tiettynä viikonpäivänä ja tiettynä vuorokauden aikana tuo enemmän voittoja. On myös tutkittu mitkä kaupungit ovat onnekkaampia kuin toiset.

Epäonnen torjumiseksi ja onnen houkuttelemiseksi on olemassa myös erilaisia uskomuksia. Kun musta kissa ylittää kadun tulee sylkäistä kolme kertaa olan yli. Puun koputtaminen tiettyjen puheiden jälkeen on epäonnea torjuva ja onnea tuova. Toisaalla vaaleiden hiusten silittäminen tuo onnea ja lohikäärme sekä kala ovat onnen symboleja. Punaisen värin uskotaan myös tuovan onnea ja torjuvan epäonnea. Hatun laittaminen sängylle ja käsilaukun laittaminen lattialle tuovat huonoa onnea. Suolan heittäminen vasemman olan yli tuo hyvää onnea. Kun syntymäpäiväsankari puhaltaa kakkunsa kynttilät kerralla sammuksiin toteutuu hänen puhalluksen yhteydessä tehty toiveensa. Lisäksi on olemassa sanonta ”ei kahta ilman kolmatta”, jonka uskotaan pätevän sekä onneen että epäonneen.

Yllä on vain murto-osa ympäri maailman olevista uskomuksista onnen ja epäonnen suhteen. Kukin voi halutessaan poimia kaikista uskomuksista mieleisensä ja käyttää niitä onnen tuojana tai epäonnen torjujana. Tai he voivat kuulua siihen joukkoon, joka ei usko näihin uskomuksiin tai onnenkaluihin.

bet

Edellinen artikkeliBrittiläiset tiedemiehet kehittivät mustaakin mustemman levyn
Seuraava artikkeli[Patentti] Airbus suunnittelee minimalistisempia lentokonepenkkejä