Jaksollinen järjestelmä on lähestulkoon täydellinen tapa kuvata alkuaineet taulukossa. Elektronirakenteen mukaisen ja atomimassoista kertovan taulukon nykyisen muodon ensimmäinen versio syntyi 1800-luvun lopulla.

Jaksollinen järjestelmä laivanupotuksessa

Kotiopetukseen keinoja keksivä Teach Beside Me -blogi esittelee kuinka alkuainetaulukkoa voidaan opiskella muuntamalla sen laivanupotuspeliksi.

Pelaajan ”näkymä”

Tarvitaan neljä tulostettua taulukkoa. Taulukot laminoidaan ja asetetaan laivanupotuspelin mallisesti pöydälle ja pystyyn. Avuksi voidaan taulukkoihin tehdä kirjain- ja numerokoordinaatit pysty- ja vaakariveille. Valitaan laivojen määrä ja koko, esimerkiksi laivat ja niiden koko: 1 kpl: 5, 4, 2 ja 2 kpl 3 ruudun kokoisia laivoja. Laivat merkitään pöydällä olevaan ”karttaan” taulutussilla. Pelatessa huudellaan koordinaattien sijaan alkuaineiden nimiä.

Tämän jälkeen pelataan laivanupotusta. Ammunnat merkitään pystyssä olevaan karttaan: ruksi on huti, ympyrä on osuma. Vastapelaajan ammunnat omaan pöydällä olevaan karttaan. Lisätietoa sääntövaihtoehdoista wikipediassa.

Pelin esittely ja pelaamista:

Vertailun vuoksi: Elektroninen laivanupotuspeli

Koulussa ja opiskellessa on aina plussaa, jos löytyy hauska tapa opiskella aihetta. Visuaalinen jaksollinen järjestelmä on hyvä oppia juuri näin kun kuvittelee mielessään vastustajan karttaa katsomalla alkuaineita. Tässä oppii varmasti monta alkuainetta. Jatkossa helpottaa huomattavasti löytää alkuaineet nopeasti tai jopa muistaa niiden ominaisuuksia ulkoa!

Lähde: Teach Beside Me

Edellinen artikkeliBritannian Richard Browning kehitti toimivan Iron Man -lentopuvun, katso esittely ja video
Seuraava artikkeliMinkälaista muotia odotettiin vuodelta 2000 vuonna 1939, Biritish Pathé esittelee!