Elämme aikaa, jossa sähkömagneettinen säteily jyllää ympärillämme, eikä kukaan tiedä tarkalleen kuinka se vaikuttaa. 5G-verkon tulemisen myötä suuri tutkijajoukko on varoittanut tämän olevan erittäin paha kaiken elämän kannalta.

Faradayn häkki

Muualla kuin kaupungeissa on yleensä rauhallisempaa, jos verkot ovat heikompia. Kuitenkin elektromagneettisia aaltoja kulkee suuri määrä: GSM, 3G, 4G, Wifi, radioaallot ym. Monet ovat kertoneet omista sähköallergioista. Näistä käydään usein kiivastakin keskustelua, onko kyseessä lumetauti.

Kuvakaappaus Kauppalehdestä
Kuvakaappaus TiVin artikkelista

Yli 200 tutkijaa 41 eri maasta vetosivat viime syksyllä Euroopan komissioon, jotta 5G-verkkojen toteutus pysäytettäisiin ennen kuin niistä on varmaa tietoa. Vetoomuksessa todetaan seuraavaa:

”Säteily nostaa tutkijoiden mukaan syöpäriskiä ja solun stressivasteita; edesauttaa haitallisten vapaiden radikaalien lisääntymistä; lisää geneettisiä vaurioita ja aiheuttaa rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia sukuelimiin; lisää oppimis- ja muistihäiriöitä sekä muita neurologisia häiriöitä.

Altistuminen ei koske vain ihmisiä, vaan myös kasvi- ja eläinkuntaa.

5G-verkon toiminta-arkkitehtuuri

Komissiolle jättämässään vetoomuksessa tutkijat toteavat, että 5G -teknologia on tehokas vain lyhyillä etäisyyksillä, koska se läpäisee heikosti kiinteän materiaalin. Siksi verkon täysmittainen lanseeraus edellyttää äärimmäisen tiheää antenniverkostoa kaupunkialueilla ja siten moninkertaistaa altistumisen säteilylle.” (Lähde: Kauppalehti 17.9.2017)

Suomalaiset ovat etulinjassa jälleen teknologiauudistuksissa: ”Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista 5g-sukupolven kaupunkiverkkoa kehitellään tutkimushankkeessa Espoossa – 2020-luvulla tulevat suuren kapasiteetin 5g-mobiiliverkot voivat vaatia niin tiheää tukiasemapeittoa, etteivät nykyiset matkapuhelinmastot riitä.” (TIVI 28.1.2018)

Elektromagneettisen säteilyn mahdolliset haitat. Tutkimuksia tarvittaneen lisää

Henkilökohtaisesti olen huolissani kuinka nämä uudet tiheät tukiasemaverkot uusilla taajuuksilla vaikuttavat ympäristöön ja elämään. Esimerkiksi erilaiset syöpäriskit, solun stressitekijät sekä oppimis- ja muistihäiriöt on käytännössä mahdotonta todentaa johtuvan 5G-mastoista. Luotan kuitenkin näin runsaslukuiseen arvostettuun tutkijaryhmään.

Mutta minkäs teet? Verkot vyöryvät kysymättä tukimastojen läheisyydessä asuvilta. Kuten luonnonsuojelussa: Kun luonto on jostain kohtaa saastunut, sitä ei korjata vähentämällä roskaamista, vaan kehittämällä tehokas puhdistusmenetelmä.

ON/OFF-tila, eristetty huone
ON/OFF-tila

Kun ympäristö saastuu elektromagneettisella säteilyllä, voimme poistaa säteilyn erilaisilla keinoilla. Brittiläinen fyysikko Michael Faraday kehitti ja rakensi vuonna 1836 ensimmäisen Faradayn häkin. Keksinnöstä voi lukea historian ja tarkemman kuvauksen Wikipedia sivulta. Yleisimmin Faradayn häkin voi nähdä mikroaaltouunin ovessa, jossa metalliverkko estää mikroaaltojen etenemisen. Faradyn häkkiä voidaan käyttää kaiken sähkömagneettisen säteilyn blokkaamiseen. Huomioon täytyy kuitenkin ottaa, että mikäli tila eristetään häkillä, sen sisällä ei saa olla sähkömagneettista säteilyä tuottavia laitteita.

Sibling-niminen yritys Australista on luonut ON/OFF-huoneen (Wired). Tämä on 12 neliömetrin huone, joka on eristetty tehokkaasti Faradayn häkin periaatteella. Häkki-huone oli näytillä Melbournen yliopistossa 2013.

Aika kuluu nopeasti ja tuosta on jo 5 vuotta. Todennäköisesti lähitulevaisuudessa sähkömagneettisen säteilyn eristystä tahdotaan yhä enemmän myös koteihin. Nyt on jo useita yrityksiä, jotka tekevät eristyksiä. Esimerkiksi Wardray Premise eristää magneettikuvaushuoneita sairaaloissa.

Eristystä magneettikuvaushuoneessa

Omatekemä eristys voi olla yhtä hyvä. Täytyy selvittää mitkä säteilyt haluaa torjua ja valita materiaalit tämän perusteella. Tietty aallonpituus mahtuu tietyn kokoisesta metalliverkon reiästä. Ikkunat ja ovet täytyy suojata erikseen saumoistaan. Kännykät ja muut elektromagneettisen säteilyn lähteet täytyy jättää huoneen ulkopuolelle. Kaupallisesti on tarjolla jo mm. metalliverkolla eristettyä sänkyä, mikä olisi kenties helpoin ratkaisu. Tästä on lisää tietoa esimerkiksi Electric Sense -sivustolla.

Webissä on todella kovaa keskustelua siitä, että onko sähköyliherkkyys todellista vai mielen tuotetta. Onko sen sitten väliä? Jos eristysverkko auttaa, olkoon psykosomaattista tai ei- Niin se auttaa.

Faradayn häkki sängyn ympärillä
Faradayn häkki sängyn ympärillä

Mikäli nämä 5G-verkot tulevat, ainakin allekirjoittanut aikoo selvittää, josko jonkinlaisen Faradayn häkin rakentaminen huoneeseen parantaa unenlaatua ja jaksamista. Mikäli keho tuntee muutoksen, niin itselleni hankinta olisi perusteltu, enkä siitä kävisi kenenkään kanssa keskustelemaan. Oma tyytyväisyys ensin. Mikäli ilmiö yleistyy, sähkömagneettisen säteilyn eristyksiä tekeville yrityksille olisi hyvä sauma. Esimerkiksi rakennusvaiheessa tehty eristys voisi olla hyvä sijoitus tulevaisuutta silmälläpitäen. Tässä pk-yritys voisi tehdä hyvän ja nopean asennuksen!

Lähde: Wired, ja linkit artikkelissa

Edellinen artikkeliTekevätkö vesisängyt paluun? Uusi teknologia ja millenniaalit saattavat tuoda nostetta – Vesisängyn kehittäjä uskoo
Seuraava artikkeliKlikinsäästö: Boarding-passissasi koodi SSSS = Secondary Security Screening Selectee ja se viittaa ylimääräiseen turvatarkastukseen