Vakoilutekniikan kehitys on mielenkiintoista – joskin usein myös häiritsevää – luettavaa.

Tunnistus on lähes mahdotonta. Myös robotit voivat lentää parvessa

Kiina on kertonut melko pitkälle kehittyneestä lintu-lennokki-vakoiluteknologiastaan. Projekti Dove (kyyhkynen) on jo käytössä 30 eri viranomaisella. Linnusta ulkoisesti erottamaton lennokki lentää maksimissaan 40km/h nopeudella ja sen siipien kärkiväli on n. 50cm. ”Kyyhky” painaa 200g ja lentoaika on n. 30 minuuttia. Linnun sisällä on kamera, gps-antenni, lennonohjainjärjestelmä sekä satelliittiyhteys tiedonvälitystä varten.

Lentoon lähdössä oleva Dove

Linnun sanotaan tarvitsevan vielä lisätyötä, etenkin selvitäkseen tuulisista tai salamoivista olosuhteista sekä lumi- ja vesisateesta. Pintaan testaillaan erilaisia maalauksia sekä höyheniä ja sulkia tutkanäkyvyyden selvittämiseksi.

Fox Newsin videolla esitellään lyhyesti lennokki:
https://youtu.be/fn-JwyWw-hc

Parempi video löytyy South China Morning Post -sivustolta.

Kyyhkysrobotin rakenne

Samalla kehittyy tietenkin tutkateknologian 3d-malllintaminen, jolla poikkeavan muotoiset tai sisältöiset linnut voidaan paremmin havaita. Myös poikkeukselliset lentoradat voivat antaa hälyn.

Tiedettävästi ainakin Saksa ja USA kehittavät myös lintulennokkeja vakoilukäyttöön.

Olemme uutisoineet aiemmin myös vedenalaisista roboteista, joita voitaisiin käyttää vakoiluun: Robosea BIKI-drone kulkee kalana veden alla ja kuvaa 4K-videota.

Siinä onkin pohdinnan paikka, jos alkaa epäillä, että lentävä lintu seuraa ja vakoilee. Ainakin psykologin mielestä.

Lähteet: news com au, South China Morning Post

Edellinen artikkeliSnake Plissken on tuttu rannekello-laskuristaan, nyt tätä mallia saa myös kellona – Lifeclock One – Erittäin tyylikäs toteutus.
Seuraava artikkeliNikola NZT – sähköinen UTV-ajokki, joka päihittää bensamenopelit