Idea: Kiertoilmasauna

Nimimerkkiä S-252 käyttävä ideanikkari on ideoinut kiertoilmasaunan. Keksijän oma graafinen, sekä tekstuaalinen kuvaus ideasta alla.

Idea: Kiertoilmasauna

”Idea kantaa nimeä Kiertoilmasauna. Ajatus on juuri sitä miltä se kuulostaakin, ja perustuu samaan periaatteeseen kuin kiertoilmauuni. Saunan katolle, keskelle saunatilaa asennetaan kuumuutta ja kosteutta sietävä kattotuuletin, joka kierrättää ilmaa saunatilassa. Lämpö jakautuu tasaisesti, eikä alemmillakaan lauteilla varpaat palele. Koska ilmavirta nostaa lämmön siirtymistä ilmasta iholle, pienempikin lämpötila riittää, jolloin sähköäkin säästyy.

Kiertoilmasaunassa saunominen on yhtä miellyttävä kokemus kuin se kun kaveri puhaltaa saunassa päällesi! (tähän hymiö)”

Kategoria(t): Ideat, Koti ja sisustus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

17 vastausta kohteessa Idea: Kiertoilmasauna

 1. ninja turtles sanoo:

  Erittäin huono idea. Pilaisi saunan tarkoituksen (= rentoutuminen) jos tuollainen hökötys olisi katossa.

  Siksi 1 tähti.

 2. Nimetön sanoo:

  Tuo olisi heti pitänyt keksiä. Tuohon sopivia tuulettimia on jo minun mielestä. Välillä ei voi olla lauteilla kun siellä on liian kuuma ja varpaita paleltaa. Tuon voi tehdä melkein itse.

 3. Base sanoo:

  Samankaltainen idea on jo myynnissäkin asti. Tosin siinä propellia/propelleja pyörittää kiukaasta nouseva lämpöinen ilma eikä moottoria tarvita. Kiukaan päällä pyörivät propellit levittää, tasoittaa ja pidentää löylyä.

  http://www.saunavesa.fi/

  Hauska lainaus sivuilta:

  ”LÖYLYNOHJAIMEN propelli aistii liikkeellään muun muassa sen jos kiukaan vastukset on vioittuneet tai tulisijasta on palava materiaali päässyt loppumaan. Silloin pyörintä heikkenee tai loppuu kokonaan.”

 4. Jare sanoo:

  Joopa joo.. laittaa niitä tiivisteitä sinne saunan seinän väliin niin ei tuu kylmä.

 5. ingengjöörit sanoo:

  olleet taas vissiin liikkeellä…
  Mites hoidetaan korvausilma? Painetaan tolla lämmin ulos oven alta ja uutta kylmää katosta (yleensä toisin päin)?
  Ja yksi aivan perustavan laatuinen asia mikä tulee muistaa saunaa tehdessä/suunniteltaessa: kiukaan kivet varpaiden tasolle tai alemmas! Hakekaa vaikka kirjastosta oppaita tai Rakennustiedosta kortteja ennen kuin tartutte vasaraan niin ei tarvii mitään pirun tuulettimia…

 6. ingengjöörit sanoo:

  nonni… hyvä ku voi vielä editoida. jäi sitten vähän ylimääräistä tohon tekstin alkuun et ei tarvii siihen napata jos ko. asian päälle ymmärtää.

 7. Aaron sanoo:

  Tuo korvausilma tosissaan voi olla ongelma… normi saunassahan se tapahtuu painovoimaisesti, eli kuuma ilma poistuu kevyenä ylhäältä ja tilalle kylmää alhaalta. Ei taida toimia kovin hyvin tuulettimen kanssa, jolloin useimpiin saunoihin pitäisi asentaa koneellinen ilmanvaihto… Muuten melkoinen terveysriski kun pyörtyy saunaan.

  Löylyohjain ei todennäköisesti niin paljon sekoita ilmaa että häiritsisi ilmanvaihtoa, tuollainen tuuletin paikastaan ja tehostaan johtuen varmaankin. Pitäs alunperin rakentaa kunnolla lauteet kiukaan ylöpuolelle.

 8. Jaska H sanoo:

  ingengjöörit ei kiuaskivien korkeudella ja laudekorkeudella ole tekemistä keskenään. Miten selität ”iki kiukaan” jonka kivet tulee huomattavasti varpaita ylemmäs. Suurimmat tekijät jos varpaita palelee on korvaus- ja poistoilman paikat sekä katon korkeus ylälauteesta.

 9. Bagalini sanoo:

  Jaska H, totta kai se vaikuttaa, ingenjöörit ihan oikeassa! Otitko huomioon että koko ikikiuas on vuorattu kivillä??Eli kiviä on lattian tasosta alkaen?:D Mikäli kiuaskivet on varpaita ylempänä niin miten Jaska H saa suuressa viisaudessaan lämmön laskeutumaan varpaiden tasolle? Tietääkseni lämmin ilma nousee kylmää ilmaa kevyempänä ylöspäin. Mielestäni tuommoset tuulettimet on kuitenkin humpuukia ja tyttösten juttuja, kyllä tosimies rakentaa ja lämmittää saunan niin ettei yksikään yhdestätoista varpaastani palele!!

 10. Proisku sanoo:

  Muuten hyvä, mutta tällä periaatteellahan sauna toimii ilman rupellejakin – mikäli se on oikein suunniteltu, siis. Sisääntulevan ilma (kylmä) räppänä sijoitetaan kivien tienoille tai yläpuolelle, jolloin kiukaasta nouseva lämpöinen ilma sekoittuu siihen ja imee raitista, hapekasta (vaan ei hapokasta!) ilmaa mukaansa. Poistoreikä taas on lattianrajassa esim. oven alla, jolloin vettä kiukaalle viskoessa kuuma höyry nousee kohti kattoa ja samalla puskee viilentynyttä ilmaa tieltänsä kohti poistoaukkoa. Näin lämmin ilma kiertää koko saunassa. Propelli on toki hyvä, jos haluaa rakentaa saunansa miettimättä asiaa, ja sitten ratkaisee ongelmansa ylimääräisillä kilkkeillä 😉

 11. pike sanoo:

  Eihän tossa ole mitään järkeä. Ei oikein tehdyssä saunassa palele!

 12. Aarne sanoo:

  Hauska juttu: Olin vaimoni kanssa saunassa, ja puhalsin ilmaa hänen iholleen. Silloin tuli mieleeni ajatus kieroilmasaunasta ja googlasin sanan, ja löysin tänne.

  Idea on erittäin hyvä; muutostyö voidaan tehdä helposti mihin tahansa saunaan!

 13. Nimetön sanoo:

  ei ihan noin yksinkertasta… pitää olla melkoisen tarkka mihin kohtaan tuon propellin laittaa pyörimään ja samalla ottaa huomioon mistä suunnasta tulee korvausilma saunaan jne… helpolla saa erittäin mielenkiintoisia ilmavirtauksia epälukuisista suunnista jos vain tuikkaa propellin keskelle saunan kattoa. lisäksi sais olla melkoisen tehokas vekotin.

 14. energypropell sanoo:

  erittäin hyvä keksintö.ei kuluta sähköä ja löyly on tasaista ei varpaat palele ja sauna kuivuu nopeammin saunomisen jälkeen.terv.http://www.energypropell.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.