Ympäristöystävällinen makkaranpaistokone

Rakentelija nimeltään Olli Alakorva on keksinyt, että makkaraa voi paistaa myös ilman nuotiota. Oli sitten vaikka talvi ja pakkasta. Näin Olli itse kertoo innovaatiostaan:

Ympäristöystävällinen makkaranpaistokone on yksinkertaisuudessaan lautasantenni joka on päällystetty foliopalasilla. Se kerää auringonsäteitä noin 6362 cm2 alueelta noin 64 cm2 alueelle. Polttopisteen tienoille on kiinnitetty haarukka pop-niiteillä.

Kätevä erityisesti pilkkireissuilla kun ei tarvitse kantaa polttopuita jos haluaa paistaa makkaraa, ja samalla ei synny niin paljon hiilidioksidipäästöjä. Makkaran kypsennys kestää säästä, ja halutusta kypsyydestä riippuen noin 3-7 min. 😀

17 Kommenttia aiheeseen “Ympäristöystävällinen makkaranpaistokone” liittyen

 1. Vote -1 Vote +1mie kirjoitti 18.5.2011. 11:24. Linkki kommenttiin |

  Olisiko mahdollisuus saada kuva myös kypsästä makkarasta.? Tuleeko hyvää pintaa?

 2. Vote -1 Vote +1horstL kirjoitti 18.5.2011. 14:21. Linkki kommenttiin |

  Video ois myös kiva

 3. Vote -1 Vote +1Nimetön kirjoitti 18.5.2011. 16:20. Linkki kommenttiin |

  Hyvä idea, mutta tuntuu kuitenkin siltä, että ne polttopuut kuitenkin olis sinne pilkille helpompi raahata, tai kertakäyttögrilli 😀

 4. Vote -1 Vote +1sande kirjoitti 19.5.2011. 15:14. Linkki kommenttiin |

  Eikös tää ollu siinä ”keksiätehtaassa” maikkarilla ? Vai matkitko vaan idean siitä? No juu, ihan hyvä idea hyödyntää auringon valoa mutta ottasin silti ennemmin ne puut.. Luulis että kun kelkalla lähtee pilkille niin että nuo foliot menee aika het mäsäks? joku peili tuskin on sen kestävämpi. Entä jos menee pilveen..

 5. Vote -1 Vote +1Pate kirjoitti 19.5.2011. 18:42. Linkki kommenttiin |

  Puun polttaminenhan ei tuota hiilidioksidipäästöjä, sillä lopputuotteena syntyvä hiilidioksidi on sitoutunut puuhun kasvuvaiheessa. Palamisesta syntyvien pienhiukkasten puutteen vuoksi laite kyllä on ympäristöystävällinen, mikäli sillä tässä volyymissä (satunnainen makkaranpaisto) on ylipäätänsäkään mitään väliä.

 6. Vote -1 Vote +1Mikael kirjoitti 26.5.2011. 13:10. Linkki kommenttiin |

  Itse ajattelin tehdä vähän isommasta lautasantennista samanlaisen, ei tosin makkaran paistoon vaan ihan huvin vuoksi tavaroiden polttamiseen. Saisikohan tehokkaamman jos laittaisi foliota suurempina kaistaleina eikä pieninä palasina, jolloin pinta olisi sileämpi?

 7. Vote -1 Vote +1sande kirjoitti 26.5.2011. 15:05. Linkki kommenttiin |

  Mikael// Itse kuvittelisin että jos laitat isoina kaistaleina niin repeävät ja rypistyvät helposti.. Folio on aika heikkoa.. Sosittelen peilejä!

 8. Vote -1 Vote +1Quki kirjoitti 27.5.2011. 16:02. Linkki kommenttiin |

  Sande on oikeassa, peilit ovat erittäin tehokkaita siirtämään auringonvaloa. Jenkkilässä eräs poika onkin keksinyt varsin tehokkaan aurinkokanuunan joka sytyttää puupalikankin palamaan sekunnin murto-osassa.

  http://www.hilavitkutin.com/2011/02/01/itse-tehty-aurinkopeili-polttaa-puuta-sulattaa-kivea-ja-tuhoaa-melkein-mita-tahansa/

 9. Vote -1 Vote +1filosofi kirjoitti 8.6.2011. 11:59. Linkki kommenttiin |

  En mainostaisi tuota ympäristöystävällisenä, sillä alumiinifolion valmistus ja koko elinkaari kuluttaa aika paljon luonnonvaroja. Se ei siis ole kovinkaan vihreä tuote.
  Puu taas kasvaessaan sitoo itseensä sen hiilidioksiisin minkä vastaava määrä puuta palaessaan on luovuttanut.

 10. Vote -1 Vote +1AFasd kirjoitti 13.6.2011. 8:31. Linkki kommenttiin |

  Kannattaa laittaa Mylaria, heijastaa paremmin eikä rypisty niin helposti

 11. Vote -1 Vote +1Wux kirjoitti 11.7.2011. 21:40. Linkki kommenttiin |

  Vanha ja jo loppuun kulutettu idea. Oikeastaan täähän ei toidellakaan ole itse herra Ollin idea vaan amerikan maalla villitykseksi tullut itea. Parannusehdotus: Kokeileppa tehdä moinen pienistä lasin palasista, kokoa 3cm x 3cm. Tulee prempi lopputulos.

 12. Vote -1 Vote +1Minnnn kirjoitti 16.7.2011. 1:32. Linkki kommenttiin |

  Wux, kyllä peilien kuumentava vaikutus taidetaan olla keksitty jo ennen ameriikan maiden valloitusta.

 13. Vote -1 Vote +1jeesus kirjoitti 24.7.2011. 9:25. Linkki kommenttiin |

  HYVÄ PATE! EIKÄ BENSA/DIESEL SAASTUTA KU SEHÄN ON JO OLLUT MAASSA…

 14. Vote -1 Vote +1Akkrop kirjoitti 22.9.2011. 12:17. Linkki kommenttiin |

  Valmistukseksessa voisi kokeilla ensin liiman levittämistä. Sen jälkeen foliopalaset laitetaan liiman päälle ja paineilmalla puhalletaan rypyt tasaiseksi. Mielestäni kultaajat käyttävät tätä menetelmään. Saisi rypyt foliosta pois ja auringon heijastuksen tasaiseksi.
  Lämmitettävän kohteen etäisyyttä säätämällä voi säädellä polttopisteen kokoa jos vaikka makkaran sijasta haluaa keittää perunoita.Tässä käyttötarkoituksessa nokinen kattilan pohja sitoo myös tehokkaammin lämpöä. Tälläisella ”Solar kitchenillä” voi sitten mökki vieraille elvistellä. Auringon säteilyteho on 1kw /m2(keskipäivällä) joten siitä voi sitten suhteuttaa kypsymisaikaa liedellä valmistukseen.

 15. Vote -1 Vote +1Unit984Beta@yahoo.com kirjoitti 22.9.2011. 12:25. Linkki kommenttiin |

  Jos lautanen on peltiä, niin kuin monasti ovat, siitä saa kyllä hiomalla tasaisemman heijastavan pinnan kuin alumiinifoliolla. Aikaa tosin vierähtää tovi jos toinenkin kun hinkaa aina vain hienommalla hiekkapaperilla ennen kuin alkaa hangata hiontatahnoilla yms.

  ”Makkaran kypsennys kestää säästä, ja halutusta kypsyydestä riippuen noin 3-7 min”

  Jos säätilana on rankkasade, arvelen kyllä että 7 min ei ihan riitä. Tosin nuotionkin sytyttely rankkasateessa vaatii kyllä McGyverin avuksi. Ainakin allekirjoittaneelle

 16. Vote -1 Vote +1Sorpus kirjoitti 8.12.2011. 14:40. Linkki kommenttiin |

  Niin tuota suurimmat ilmansaasteen tuottajat ovat eläimet ja ihmiset, että tehtaista ja autoista tuleva saasteen määrä on niin pieni että turhapa tuota on millään tapaa ruveta huoimoimaan. Jos oikeasti haluttaisiin vaikuttaa ilmaston saastumiseen niin lemmikkieläimien ruokinta ja viljelyeläimien ruokinta pitäisi muuttaa, tai sitten turhien eläinten ylläpito lopettaa. Ja näin saataisiin maapallo sukupuuttoon.

 17. Vote -1 Vote +1judge Ray Harding kirjoitti 19.1.2015. 14:31. Linkki kommenttiin |

  judge Ray Harding…

  Hilavitkuttimen Ideablogi – keksinnöt, ideat ja rakennusprojektit blogimuodossa!…

Jätä kommenttisi